Koronavírus pozitívne ovplyvňuje niektoré segmenty nehnuteľností

Real Estate

20. 5. 2021

Koronavírus pozitívne ovplyvňuje niektoré segmenty nehnuteľností

Nehnuteľnosti predstavujú v súčasnosti ideálnu možnosť, ako diverzifikovať portfólio. Kapitál vložený do realít prináša nielen zaujímavé možnosti zhodnotenia, ale aj ochranu pred infláciou. Ako sa v minulom roku vyvíjali priemyselné nehnuteľnosti, maloobchodné parky, rezidenčný development a výstavba pre seniorov a prečo je dôležité kapitál rozložiť? Dozviete sa v ďalšom diele nášho seriálu Investície do nehnuteľností.

Priemyselné nehnuteľnosti: Ťahúňom je e-commerce

Dopyt zo strany e-commerce

Trend dlhodobého rastu e-commerce sa vďaka pandémii urýchlil zhruba o 1 ‒ 2 roky. Očakáva sa, že v Českej republike môže podiel e-commerce na celkovom maloobchode dosiahnuť 29 % oproti súčasným 16 %. To vytvára veľký tlak na logistické nehnuteľnosti a sklady, ale aj na nadväzujúcu infraštruktúru a prepravné a logistické spoločnosti. Česko však nie je výnimkou, kde e-commerce rástol a rastie. Najvyspelejším e-commerce trhom je Veľká Británia, kde podiel on-line nakupovania na celkových maloobchodných tržbách v roku 2020 dosiahol 28 %. Aj Slovensko vlani zaznamenalo rekordný nárast on-line tržieb.

Hodnota nehnuteľností

Hodnota nehnuteľností v rámci logistiky sa za posledný rok posunula práve vďaka prílivu kapitálu z iných sektorov, ako sú hotely, kancelárie a nákupné centrá, a tiež vďaka nedostatku priestorov prameniaceho zo zvýšeného záujmu e-shopov. Investície do tohto segmentu sú zaujímavé aj vďaka dlhodobým nájomným zmluvám, bonite nájomcov z radov e-commerce i výške nájmu, ktorá je veľmi stabilná a predikovateľná.

Zmena štandardov

Vzhľadom na technologické zmeny a pokračujúcu automatizáciu si priemyselné nehnuteľnosti vyžadujú väčší dopyt po infraštruktúre plus menia sa štandardy budov, napr. výška priestorov. Čoraz dôležitejšie sú aj iniciatívy smerujúce k uhlíkovej neutralite a zníženiu energetickej náročnosti budov.

Vďaka tomu vznikajú nové podskupiny nehnuteľností. Jedna z najsilnejších je last mile logistika a vytváranie malých centier pre doručovanie balíkov z e-shopov. Príkladom takejto nehnuteľnosti na našej platforme je investícia do logistickej haly v Nitre.

Viac informácií a štatistík pre vás pripravujeme na e-book. Prihláste sa k odoberaniu newslettera a my vám dáme vedieť, keď bude e-book hotový.

Retail parky vyjdú z krízy silnejšie

Flexibilita využitia retail parkov

Maloobchodné parky ukázali, že model predajní s vlastným vstupom priamo z parkoviska dokáže obstáť aj v období pandémie. V budúcnosti bude dôležitý aj aspekt využitia priestorov v retail parkoch pre výdajne e-shopov, čo vzhľadom na vyššie zmienený očakávaný rast predstavuje ďalší potenciál rastu investícií. Pre retail parky hovoria aj dlhodobé nájomné zmluvy a zaujímavá základňa nájomcov.

Rýchle nakupovanie

U nakupujúcich v posledných dvoch rokoch rastie obľuba retailových parkov, predovšetkým pre ich špecifický layout, kde každý obchod má svoj vlastný vchod. Zákazník tak môže jednoducho zaparkovať pred predajňou a obmedziť kontakt s inými návštevníkmi, čo je v období pandémie veľké plus.

V reakcii na túto zmenu niektorí obchodníci začínajú uprednostňovať retail parky pred obchodnými centrami. To sa deje predovšetkým vďaka nižším nákladom, vyššej flexibilite, lepšiemu prístupu k zákazníkom aj odolnosti voči pandémii a rastúcemu e-commerce.

Zaujímavý pomer rizika a výnosu

Segment retail parkov na Slovensku dosahuje jeden z najvyšších výnosov – yield 7,3 % (v porovnaní s inými sektormi, napr. logistikou – 6,3 % a kanceláriami – 6,0 %) pri stále nízkej saturácii oproti západnej Európe. Kým počet obyvateľov v regióne CEE predstavuje zhruba 43 % počtu obyvateľov západnej Európy, v západnej Európe nájdeme 88 % plochy všetkých európskych retail parkov.

Investori môžu v najbližších rokoch ťažiť zo stáleho záujmu medzinárodných investorov do retail parkov a tiež záujmu retailových reťazcov, ktoré expandujú alebo sa presúvajú z nákupných centier. Ak vás zaujíma, ako vyzerá konkrétna investičná príležitosť, pozrite sa na KLM Piešťany.

 

Developerské projekty s pridanou hodnotou

Nedostatok miest pre seniorov v špeciálnych zariadeniach

Investičné príležitosti sa skrývajú aj v špeciálnej výstavbe. V Crowdberry sme sa nedávno zamerali na domov pre seniorov Dúbravská oáza, moderné ošetrovateľské centrum pre starších občanov a seniorov trpiacich Alzheimerovou chorobou. Vôbec prvýkrát v Európe podobnú výstavbu financovali súkromní investori prostredníctvom profesionálnej investičnej platformy. Vďaka možnosti vstúpiť do investície už v prípravnej fáze môžu investori participovať na zisku z výstavby, pričom investícia má aj spoločenský presah, ktorý rieši dlhodobý celospoločenský problém – starnutie populácie. Dúbravská oáza je dnes opäť medzi aktívnymi investičnými príležitosťami.

Podrobnejšie informácie o vývoji trhu nehnuteľností pre vás pripravujeme na e-book. Prihláste sa na odoberanie newslettera a my vám dáme vedieť, keď bude e-book hotový.

Rezidenčná výstavba – reakcia na dostupné hypotéky

Vysoký rast cien nehnuteľností verzus pokles nájmov

V rezidenčnej oblasti sú momentálne vzhľadom na dynamiku trhu zaujímavé možnosti, ako sa spolu s developermi zapojiť do výstavby. Pre developerov začína byť získanie kapitálu od súkromných investorov prostredníctvom platformy zaujímavou príležitosťou, pretože aktuálny rast cien stavebných pozemkov a expanzné príležitosti zvyšujú potrebu ďalšieho kapitálu. Preto vidíme vhodnú príležitosť investície do výstavby, kde je možnosť sa po boku profesionálneho partnera podieľať na vytváraní hodnoty – zisku z výstavby, spoluvlastniť zaujímavé pozemky a okrem toho ťažiť z rastúcich cien nehnuteľností. Odpadá tak starosť s nákupom nehnuteľností, ich spravovaním, prípadne bankovým financovaním a prenajímaním, ktoré pre mnohých investorov predstavuje veľkú časovú záťaž.

Previs dopytu nad ponukou

V Prahe aj v Bratislave je ponuka nových bytov dlhodobo nedostačujúca. V kombinácii s nízkymi úrokovými mierami hypoték v ČR aj na Slovensku je tak nová výstavba zaujímavá pre developerov a tým pádom aj pre investorov.

Na platforme Crowdberry sa spojilo vyše 25 investorov do investičnej príležitosti výstavby bytového domu s 29 bytmi komorného bývania v širšom centre Bratislavy, ktorý reflektuje previs dopytu po novostavbách nad ich ponukou. Menšie veľkosti projektov znižujú riziká investície z viacerých dôvodov: všeobecne väčší záujem o komorné bývanie a ľahšie získanie povolení.

Chcete o trendoch na trhu nehnuteľností a o možnostiach investovania vedieť viac? Pozývame vás 25. 5. 2021 na webinár organizovaný CBPI, ktorý povedú jedni z najväčších odborníkov na real estate v ČR: Peter Bečár a Omar Sattar.

Ďalšie zdroje:

Priame investície do logistických a rezidenčných nehnuteľností

Priame investície po boku skúseného partnera

Aké kritériá zvážiť pri investovaní do nehnuteľností